Berita > Ekosospol
Menteri Kanan Malaysia: Warga Asing Masih Dilarang Ikut Solat Berjemaah di Masjid
08 Jun 2020 07:17:36 WIB | Figo Kurniawan | dibaca 2692
Ket: ilustrasi
Foto: freemalaysiatoday
Kuala Lumpur, LiputanBMI - Pemerintah Malaysia hanya mengizinkan rakyat tempatan (warga lokal) untuk solat berjemaah di masjid meskipun prosedur operasi standar (SOP) penanganan wabah virus corona telah dilonggarkan.

Menteri Kanan (Kluster Keselamatan) Ismail Sabri Yaakob mengatakan, hingga saat ini warga asing masih dilarang ikut solat berjemaah di masjid mengingat kasus covid-19 di kalangan imigran masih cukup tinggi.

“Bila kita umum kelonggaran (masjid dibenarkan menambah jumlah jemaah) ia tidak termasuk warga asing. Solat Jumat dan solat berjemaah hanya untuk warga negara Malaysia saja buat masa ini,” kata Ismail Sabri pada sidang media harian di Putrajaya, Minggu (7/6).

Lebih lanjut Ismail Sabri menjelaskan, kasus covid-19 di kalangan warga asing masih cukup tinggi, sehingga yang diutamakan tentu saja rakyat Malaysia.

“Kalau mereka datang memenuhi masjid sampai tak ada tempat untuk warga negara kita, tak boleh. Jadi setakat ini hanya untuk warga negara Malaysia dan tidak untuk warga negara asing,” katanya.***
Sumber: Hanya rakyat Malaysia dibenar solat berjemaah di masjid, kata menteri


(FK/FK, 08/06)
Universitas Terbuka Riyadh

TERPOPULER | MINGGU INI

-