Berita > Seputar TKI
Warga Asing Tak Dibenarkan Masuk Kembali ke Malaysia
29 May 2020 09:13:11 WIB | Figo Kurniawan | dibaca 39483
Ket: PATI yang ditahan JIM
Foto: JIM
Kuala Lumpur, LiputanBMI - Pemerintah Malaysia terus meningkatkan operasi di kawasan sempadan (perbatasan) untuk memastikan warga asing yang lolos keluar untuk berhari raya di negara mereka, tidak akan kembali memasuki negara itu.

Menteri Kanan (Kluster Keselamatan) Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob mengatakan, operasi dan pemantauan oleh pihak berwenang Malaysia akan terus ditingkatkan dan diperketat, terutama di lorong-lorong tikus untuk mencegah penularan kasus impor wabah corona Covid-19.

“Sebagai contoh, warga negara Indonesia yang ada permit bekerja di sini pulang berhari raya di negara mereka, bila mereka pulang, kita takkan benarkan mereka kembali lagi ke negara ini.

“Ini kerana dasar kita ketika PKP ini ialah tidak membenarkan sama sekali mereka pulang ke sini, untuk mengelakkan kes import," kata Ismail Sabri pada sidang media harian perkembangan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB), sebagaimana dilansir Malaysiakini, Kamis (28/5).

Lebih lanjut Ismail Sabri mengatakan, selain untuk mencegah penularan wabah virus corona, operasi yang diberi nama Op Benteng yang melibatkan Angkatan Tentera Malaysia (ATM), Polis Diraja Malaysia (PDRM), Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM) dan Agensi Keselamatan Sempadan Malaysia (AKSEM) juga bertujuan untuk mencegah kejahatan lintas batas serta menjaga perbatasan negara agar tidak dimasuki PATI.

Ismail Sabri menyebut, sejak 1 Mei sehingga Rabu (27/5), sebanyak 327 PATI dan 41 tekong telah ditahan karena mencoba memasuki wilayah Malaysia secara tidak sah melalui ‘lorong tikus’.

Dengan adanya Op Benteng, sebanyak 1,515 warganegara asing yang menyerobot masuk wilayah Malaysia juga telah ditahan.

“Kerajaan akan mengambil tindakan tegas terhadap mana-mana pihak yang cuba memasuki sempadan negara secara haram. Agensi-agensi penguatkuasa akan terus mengetatkan kawalan kawasan sempadan, terutamanya di lorong-lorong tikus,” katanya.


***
Sumber: Kita takkan benarkan warga asing kembali lagi


(FK/FK, 29/05)
Universitas Terbuka Riyadh
-