BNI Saudi Arabia
Berita > Seputar TKI
COVID-19, Tidak Ada ‘Pengampunan Sementara’ untuk Pekerja Tak Berdokumen di Malaysia
01 Jun 2020 15:36:56 WIB | Figo Kurniawan | dibaca 7701
Ket: PATI yang ditangkap
Foto: FP JIM
Kuala Lumpur, LiputanBMI - Dalam memerangi wabah virus corona cobid-19, pemerintah Malaysia menegaskan, tidak ada istilah 'pengampunan sementara' diberikan kepada pekerja migran tak berdokumen atau yang biasa diistilahkan Pendatang Asing Tanpa Izin (PATI).

Menteri Kanan (Kluster Keselamatan), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob mengatakan, ketika wabah virus corona terdeteksi di kalangan PATI, pemerintah Malaysia telah memutuskan untuk mengizinkan mereka diperiksa (di-tes corona) dengan tanpa menunjukkan dokumen.

Namun, tawaran pemerintah Malaysia kepada PATI untuk melakukan tes corona dengan tanpa membawa dokumen tersebut tidak mendapat respon.

"Tawaran itu dikira sudah tamat dan jabatan Imigresen diarahkan untuk keluar dan mencari mereka melalui gerakan seperti biasa, cari dan tangkap mereka yang tidak mempunyai dokumen," kata Ismail Sabri dalam konferensi pers harian, Minggu (31/5).

Lebih lanjut Ismail Sabri menjelaskan, PATI yang ditangkap tanpa sebarang dokumen akan ditempatkan di depoh tahanan sementara dan proses pengecekan kesehatan akan dilakukan.

"Mereka yang dinyatakan positif akan terus dihantar ke hospital di Maeps (Pusat Kuarantin dan Rawatan COVID-19, di Taman Ekspo Pertanian Malaysia Serdang) dan yang negatif akan di hantar pulang (dideportasi, Red). Langkah ini akan diteruskan," katanya.

***
Sumber:(FK/FK, 01/06)
Universitas Terbuka Riyadh
-