BNI Saudi Arabia
Berita > Seputar TKI
PM Malaysia Perintahkan Segera Deportasi Tahanan PATI yang Negatif Corona
29 May 2020 07:35:26 WIB | Figo Kurniawan | dibaca 1454
Ket: PM Muhyiddin ketika mengadakan sidang video
Foto: FB Muhyiddin Yassin
Kuala Lumpur, LiputanBMI - Perdana Menteri Malaysia, Muhyiddin Yassin memerintahkan untuk segera mengantar pulang (mendeportasi) pekerja migran tak berdokumen atau biasa diistilahkan Pendatang Asing Tanpa Izin (PATI) yang dinyatakan negatif Covid-19.

Menurut PM Muhyiddin, langkah tersebut sebagai upaya untuk meminimalisir risiko penularan wabah virus corona covid-19 di depoh tahanan imigresen (rumah detensi imigrasi, Red).

Hal ini disampaikan PM Muhyiddin seusai mengadakan sidang video bersama Menteri Kanan Pertahanan, Ismail Sabri Yaakob dan Ketua Pengarah Kesihatan, Dr Noor Hisham Abdullah tekait perkembangan terkini tentang situasi Covid-19 di Malaysia.

"Kami turut berbincang mengenai proses penghantaran balik PATI yang disahkan negatif Covid-19. Saya telah mengarahkan supaya proses tersebut dipercepatkan bagi mengurangkan risiko penularan semula jangkitan Covid-19 dalam kalangan PATI yang berada di depot tahanan imigresen," kata Muhyiddin sebagaimana dilansir media lokal, Malaysiakini, Kamis (28/5).

Malaysiakini juga melaporkan, saat ini lebih dari 380 warga asing tanpa dokumen sah yang ditahan di tiga depoh tahanan imigresen, dinyatakan positif terinfeksi Covid-19. Mereka ditahan di depoh tahanan imigresen setelah pihak berwenang Malaysia mengadakan operasi di beberapa lokasi.


**
Sumber: PM arah pendatang tanpa izin dihantar pulang segera

(FK/FK, 29/05)
Universitas Terbuka Riyadh
-